Akne Tedavisi ve Beslenme

Akne Tedavisinde Beslenmenin Rolü

Çoğu kişi hayatının bir döneminde sivilce problemi yaşıyor ve pek çok yola başvuruyor.

Sivilce olarak bilinen Akne vulgarisin çeşitli faktörler sonucu oluştuğu bilinirken, bireyin hormonal ve genetik yapısından sonra beslenmenin sivilce oluşumunu önemli düzeyde etkilediği bilinmekte.

Akne, kıl köklerinin  ve yağ bezlerinin tıkanmasıyla oluşan bir cilt durumudur. Genelde estetik açıdan düşünülse de kişileri psikolojik ve sosyal açıdan yoran ve tedavi edilmesi gereken bu sorunu beslenme ile nasıl değiştirebiliriz ona bakalım.

SÜT TÜKETİRKEN DİKKAT!

Sütün içerisindeki bileşenlerin akne ile ilgili bazı enzim-atik tepkimeleri etkileyerek akne tedavisini yavaşlattığı düşünülmektedir. Yapılan çalışmalarda,  yağsız süt tüketiminin yağlı süt tüketimine göre  daha fazla akne gelişimine sebep olduğu görülse de hala kesin kanıt niteliğinde değildir.

Süt dışında diğer süt ürünlerinden yoğurt ve peynirin akne oluşumuyla ilişkisi bulunamamıştır. Sivilce problemlerinin genellikle ergenlik döneminde olduğunu düşünürsek, bu dönemde kalsiyum ihtiyacı için  yoğurt ve peynir tüketimini aksatmamak önemli!

YEŞİLÇAY ETKİSİ

Yapılan çalışmalarda yeşil çayın içerisindeki epigallokateşingallatın cilde yararlı etkisinin olduğu ve akne tedavisinde faydalı olabileceği bulunmuştur. Gün içerisinde çay tüketimini seviyorsanız  bir fincanını yeşil çay olarak tercih edebilirsiniz.

YÜKSEK GLİSEMİK İNDEKS

Çalışmalar yüksek glisemik indeksli beslenmenin, insülin hormonunu fazla salgılanmasına,yağ bezlerinin daha fazla yağ üreterek akne oluşmasına neden olabileceğini göstermekte.Günlük diyetinizden glisemik indeksi yüksek rafine yiyecekleri çıkararak yerine tam tahıllı ürünleri ,sebze ve meyveleri ekleyebilirsiniz.

SAĞLIKLI YAĞLARI TÜKET!

Beslenmenizdeki doymuş ve trans yağlar sivilce oluşumuna neden olan mekanizmaları etkiliyor.Elzem yağ asitlerinden yetersiz, yüksek yağlı ya da kızartılmış yiyecekler akne şikayetlerini arttırabileceğinden tercihiniz sağlıklı yağlar ve doğru pişirme tekniklerinden yana olmalıdır.

Omega-3 ten zengin,balık,ceviz ve keten tohumunu masanızdan eksik etmeyin.

ÇİNKO ALIMINA DİKKAT ET

Çinko yara iyileşmesi ve deri sağlığı için önemli bir mineraldir. Akne gözlenen kişilerde düşük çinko düzeyleri tespit edilmiştir, beslenmenizde yeteri kadar çinko alımınız önemlidir. Balık, et, yumurta, peynir ve kümes hayvanları iyi çinko kaynakları arasında yer almaktadır, diyetle yetersiz alımlarda destek alınmalıdır.

ANTİOKSİDANLARIN ETKİSİ

A ve E vitamini gibi antioksidanlardan zengin beslenmeye özen gösterin.

Araştırmalar, A vitamini seviyesinin düşük olduğu bireylerde akne oluşumunun artabileceğini , A vitamini takviyeleri ile olumlu etkilenebileceğini göstermektedir.

A vitamini için; havuç,yeşil yapraklı sebzeler,bal kabağını

Sivilce tedavisinde önemli olan E vitamini için;yağlı tohumlar,zeytinyağı ve avokadoyu tüketebilirsiniz.

PROBİYOTİK ETKİ

Akne üzerinde probiyotik mekanizması tam olarak çözülmese de araştırmalar iltihabı azaltabileceğini göstermekte.Oral probiyotik alımının ciltteki inflamatuar sitokin  salınımını azalttığı düşünülürse, probiyotikten zengin beslenmenin bağırsaklarımızın yanı sıra cildimizi de koruyacağı kesin.

KAYNAKÇA

1- Yel, B.,Güneş, F. 2018.Akne Vulgaris ile Beslenme İlişkisi,H.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi Cilt:5, Sayı:1, 2018

2-Clark, A.,Haas, K.,Sivamani, R.,Edible Plants and Their Influence on the Gut Microbiome and Acne ,2017 ; 18(5): 1070.

3-Alphan  E.(2018).Hastalıklarda Beslenme Tedavisi(4.baskı). Ankara: Hatiboğlu yayınları.

Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.